10 stvari koje trebate učiniti nakon povratka s godišnjeg

10 stvari koje trebate učiniti nakon povratka s godišnjeg

Što trebate učiniti za lagan i jednostavan prijelaz s godišnjeg odmora u poslovno okruženje.

Neovisno o tome jeste li uživali samo u produženim vikendima, ili ste te produžene vikende spojili u 10-dnevni odmor, sigurno nije lako vratiti se na posao. Proveli ste dane opuštajući se, a sada morate uskočiti u poslovnu svakodnevicu sa 100 % snage. Znamo da to nije jednostavno.

Stoga Vam donosimo 10 savjeta koji će Vam olakšati prilagodbu radnoj okolini:

  1. Uredite prvo svoj radni prostor. Ukoliko nemate priliku aktivirati uslugu skeniranja pošte na mail, velika je šansa da su Vas na radnom stolu dočekale razne pošiljke, dokumenti i druge uredske stavke. Umjesto da ignorirate nagomilane zadatke, uzmite par minuta da razvrstate dokumete i odvojite važne dokumenta od nepotrebnih.
  2. Deaktivirajte automatski odgovor na svom mailu. S obzirom na to da niste više na godišnjem odmoru, nema potrebe da zbunjujete svoje poslovne suradnike i partnere. To je ujedno i idealna prilika da pregledate svoje mailove i zapišete potrebne zadatke.
  3. Pregledajte svoj kalendar. Ako ste bili odsutni više dana, zasigurno ćete trebati mali podsjetnik na prethodno dogovorene obveze i sastanke. Na taj način nećete ostati zatečeni rokovima ili sastancima nego ćete se pripremiti i na vrijeme isplanirati tjedan koji je pred Vama.
  4. Čitajte mailove prema posebnom redosljedu. Važnije je da ih poredate prema Predmetu ili Pošiljatelju nego da ih čitate kronološki. Cilj je saznati što se točno dogodilo u periodu otkad Vas nije bilo, a tek onda u kojem periodu se nešto dogodilo.
  5. Napravite si popis važnih zadataka. Dok pregledavate mailove i dokumente, podsjetit ćete se svih zadataka na kojima ste radili prije odlaska na odmor. Umjesto da radite na prvom zadatku koji Vam padne u ruke, napravite ljestvicu prioriteta za zadatke koje morate prvo izvršiti.
  6. Radite jednu stvar odjednom. Dobro, napravili ste popis prioriteta, no vrlo je lako skočiti s jednog zadatka na drugi jer ste se baš sjetili nečega što bi olakšalo njegovu izvedbu. No to nije najučinkovitiji način da obavljate posao. Samo ćete biti pod većim pritiskom, što je nepotrebno jer ste se upravo vratili s lijepog odmora. Usredotočite se na obavljanje samo jednog zadatka odjednom.
  7. Uklonite nepotrebne smetnje. Uklonite li nepotrebna ometanja u Vašem radu, proces prilagodbe na radno okruženje bit će jednostavniji. Ugasite društvene aplikacije, mobitel, glazbu....bilo koji izvor smetnje koji Vas ometa u poslu.
  8. Planirajte uživati prvog tjedna povratka na posao. Spojite ugodno s korisnim - ugovorite ručak ili kavu s poslovnim partnerom s kojim se dobro slažete. U pauzi se počastite omiljenim ručkom ili pićem, pročitajte poticajni tekst koji će Vas potaknuti da budete produktivniji, ...
  9. Napustite ured na vrijeme. Imate li potrebu u prvom tjednu nakon godišnjeg ostati duže u uredu? Samo zato što ste bili na godišnjem odmoru, ne znači da morate kompenzirati provedeno vrijeme i duže ostajati na poslu. Ne izigravajte heroja ili mučenika. Ako je potrebno, postavite si alarm, ali slobodno otiđite s posla kad trebate.
  10. Popustite si malo. Povratak na posao s godišnjeg odmora je prijelazni period. Ne budite strogi prema sebi jer Vam malo sporije treba da se uhodate u svakodnevne poslovne aktivnosti. Možda će Vam trebati malo vremena u početku i to je sasvim u redu.

 Koji od ovih savjeta ćete primjeniti i koje stavke ste već obavili po povratku u ured?

Prijavite se na newsletter

Voljeli bismo ostati u kontaktu s Vama putem elektroničke pošte kako bismo Vas informirali o događajima, uslugama, ekskluzivnim ponudama i popustima vezanim uz naše usluge. Pročitaj više!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »