Kućni ured ili poslovni prostor?

Kada udobnost kućnog virtualnog ureda trebate zamjeniti pravim poslovnim prostorom?
Kućni ured ili poslovni prostor?

Virtualni uredi nude niz pogodnosti malim poduzetnicima i pokretačima start up firmi jer ne zahtijevaju nikakve velike troškove koje biste imali klasičnim najmom ureda. Adresom tvrtke na prestižnoj poslovnoj lokaciji gradite ozbiljniji imidž iako radite iz vlastitog doma.

Međutim, znate li kada je vrijeme da Vašu firmu iz udobnosti doma preselite u uredski prostor? Zbog troškova koji će pritom nastati je to doista velika odluka. Stoga se nadamo da će Vam ovih par savjeta pomoći pri odlučivanju:

POSAO KOJI SE NE TEMELJI NA RADU OD DOMA – bez obzira na niske troškove, neke firme iz određenih razloga svoje poslovanje ne mogu voditi iz kućnog ureda. Bilo da su u pitanju pravni razlozi ili problem infrastrukture, činjenica je da dom za te poduzetnike nije mjesto odakle mogu upravljati svojom firmom.

ODLAZAK OD DOMA RADI POVEĆANJA PRIHODA – u nekim djelatnostima potencijalni klijenti rutinski obilaze firme prije nego se odluče za njihovu uslugu ili kupe njihov proizvod. Postoji pretpostavka da iznajmljeni poslovni prostor djeluje profesionalnije nego kućni ured. Preseljenje ureda može privući nove potencijalne klijente i u tom slučaju bi povećani prihod bio veći od troškova koji su nastali zbog useljenja u novi ured.

ZAPOŠLJAVANJE DJELATNIKA– kada Vam se posao već toliko širi da je vrijeme da zaposlite svog prvog zaposlenika, koji nije član Vaše obitelji, tada je preseljenje u novi ured više nego opravdano. Vjerujemo da nikome ne bi bilo ugodno da zaposlenik dolazi u Vaš dom i tamo boravi, pogotovo kad ste Vi odsutni.

PROSTORNO OGRANIČENJE – Ako imate zaposlenike i Vaše poslovanje raste, fizički prostor može postati važan čimbenik. Kako se firma širi, može doći vrijeme kada više ne možete učinkovito djelovati iz svog doma, jer jednostavno nema dovoljno prostora. Ipak, u tim slučajevima savjetujemo da ostanete u svom kućnom uredu sve dok je to moguće. Premještanje će značiti veće troškove, bez značajnog prihoda. Ukoliko je to izvedivo, nekim zaposlenicima privremeno omogućite rad iz virtualnog ureda, pri čemu ćete odgoditi potrebu za novim prostorom.

POTICAJ PRODUKTIVNOSTI – Nalazite li u kućnom uredu smetnje zbog kojih ne možete duže vremena biti usredotočeni na svoj posao? Neformalni poslovni stav može promicati odugovlačenje i stvaranje navika koje su smrtonosne za poduzetnike. Ponekad napuštanje doma radi odlaska do ureda može pomoći da budete što učinkovitiji. Drukčije okruženje potiče „sada-sam-na-poslu“ način razmišljanja koje poboljšava Vašu produktivnost.

INTERAKCIJA S LJUDIMA – rad od doma može biti usamljeno iskustvo, pogotovo ako imate naviku raditi s kolegama. Najam radnog mjesta i dijeljenje poslovnog prostora s drugim firmama može biti vrlo povoljno rješenje i bez obaveze na duži period. Na primjer, najmom takvog jednog radnog mjesta u InstantOffice-u, u svakom trenutku Vam je na raspolaganju internet, uređaj za printanje/kopiranje i kava – osnova za većinu poduzetnika. Na taj način osigurat ćete si blizinu brojnih drugih tvrtki te povećati prilike za sklapanje novih poslova, prijateljstava i, u konačnici, brži razvoj Vaše tvrtke.

Premještanje poslovanja koje je utemeljeno na radu od doma u novi, unajmljeni prostor, povećat će Vaše troškove. Ali kao što smo naveli, postoje i dobri razlozi da se odlučite na tu selidbu.

U svakom slučaju se pobrinite da ste informirani i sigurni kada je pravo vrijeme da odustanete od trenutno vrlo kratke udaljenosti od kuće do posla te maknete svoje poslovanje iz Vaše rezervne spavaće sobe.

Prijavite se na newsletter

Voljeli bismo ostati u kontaktu s Vama putem elektroničke pošte kako bismo Vas informirali o događajima, uslugama, ekskluzivnim ponudama i popustima vezanim uz naše usluge. Pročitaj više!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »