Kako da ponedjeljak bude manje naporan

Kako da ponedjeljak bude manje naporan

Ah, taj ponedjeljak! Kako mu se veseliti i lakše započeti radni tjedan?

Jeste li i Vi među onima koji smatraju ponedjeljak nužnim zlom? Iako nam se često ne da ustati iz kreveta, svi znamo da vikend ne može trajati zauvijek. Kako bi lakše bilo podnijeti ponedjeljak te uspješno započeti tjedan, na umu treba imati sljedeće:

1. Prisjetite se svega što volite u svom poslu. Dobar pristup u životu je svakako taj da se stvari uvijek sagledaju s pozitivne, a ne s negativne strane.

2. Teže zadatke pomaknite za kasnije termine u tjednu. Ponedjeljak je težak već sam po sebi, ne treba ga dodatno otežavati.

3. Važno je pridržavati se rutine vježbanja. Tjelovježba je jedan od najboljih načina kako se riješiti stresa. To ne znači da svako jutro treba ići u teretanu, ali bi trebalo pokušati barem preko vikenda biti fizički aktivan .

4. Zabava tijekom tjedna. Neka jedan od prioriteta ponedjeljkom bude taj da se za tjedan isplaniraju barem 2 zabavne stvari. To je mini-prilika za odmaranje, isključivanje od obaveza i nadopunu baterija do kraja tjedna.

5. Nagrađivanje. Ne mora to biti nikakva velika stvar, dovoljne su i sitnice kojima se veselimo, pa čak i kad se radi samo o kavi ili ručku dalje od radnog mjesta.

6. Izlazak iz ureda. Normalno je da ponedjeljak započnemo zatrpani obvezama, pogotovo kada si sami stvaramo pritisak jer smo bili slobodni 2 dana. No postoji mogućnost da pod takvim stresom naše obveze ne budu izvršene na adekvatan način. Stoga je bolje rasporediti zaduženja, izaći iz ureda, prošetati ili na suncu popiti kavu s kolegama, kako bismo se zadacima vratili smireni i usredotočeni.

7. Ne zabušavati petkom. Toga se svakako treba sjetiti svakog petka ujutro. Sve što se može obaviti u petak, ne treba ostaviti za sljedeći tjedan. Iako možda već umorni od cijelog tjedna, u ponedjeljak ćemo sami sebi biti zahvalni. Također, neobavljeni zadaci će u suprotnom samo smetati i visiti nad glavom preko vikenda.

Ovo je par savjeta za lagani početak tjedna, kada još nismo spremni da se oprostimo od vikenda.

No predstavlja li Vam povratak na posao ponedjeljkom više od toga, uzrokuje tešku tjeskobu i stres, možda je vrijeme za intervenciju. Preispitajte svoje radno mjesto i mogućnost promjene radne okoline, možda je to upravo ono što Vam treba.

 

Prijavite se na newsletter

Voljeli bismo ostati u kontaktu s Vama putem elektroničke pošte kako bismo Vas informirali o događajima, uslugama, ekskluzivnim ponudama i popustima vezanim uz naše usluge. Pročitaj više!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »