Networking - savjeti za početnike

Networking - savjeti za početnike

Uskoro nas očekuje veliki broj poslovnih evenata, pa je vrijeme da malo izbrusimo svoje networking alate. Počinjemo s osnovama, namijenjenim početnicima.

Jesu li i za Vas studeni i prosinac mjeseci u kojima imate najviše društvenih događanja na kojima se očekuje Vaša prisutnost?

Kroz sljedeća dva mjeseca i sami smo pozvani na mnoge evente te smo domaćini velikog broja istih. S obzirom  na druženja koja nas očekuju, čini se da je vrijeme da malo izbrusimo naše alate za networking.
Iako znamo da je  potreban, često nam networking predstavlja veliki problem. Neovisno o poslovnom iskustvu, stvaranje novih kontakata nije uvijek jednostavan i lagan zadatak, čak ni kada ste rođeni prodavač i društvenjak.

A što je tek s onima koji su po prirodi zatvoreniji i teško se mogu približiti opisu društvenih leptira? Ne brinite, jer donosimo nekoliko savjeta kojih se uvijek dobro prisjetiti prije određenog poslovnog druženja:

1.    Informirajte se. Ukoliko prvi puta sudjelujete na nekom događanju, raspitajte se  o uzvanicima i postavite si jasne ciljeve – već 2 ili 3 nova, ali kvalitetna kontakta su za početak vrlo prihvatljiv cilj.
2.    Pripremite se. Posjetnice su obavezan dodatak koji morate imati uz sebe. Također, bilo bi dobro da imate aktivne društveno/poslovne profile na mrežama poput LinkedIna ili Facebooka kako biste kasnije mogli stupiti u kontakt.
3.    Povedite pratnju. Kada ste sami, teško je približiti se nekom društvu, a da se pritom ne osjećate kao da smetate. U paru s kolegom bit ćete opušteniji i pristupačniji.
4.    Slušajte što Vam govore o sebi. Kontakte možete ostvariti i kada slušate sugovornika, a ne samo kada govorite o sebi i svom poslovanju. Upoznajte ljude s kojima razgovarate, dopustite im da predstave svoje usluge i postignuća. Razmijenite kontakte i posjetince na temelju toga što znate nekoga kome će njihova usluga koristit. Ne morate vidjeti osobnu prednost kako biste stvorili nova poznanstva.
5.    Elegantno napustite razgovor i neprestano vježbajte. U nekom razgovoru ostanite toliko dugo koliko se osjećate ugodno. Napustite sugovornika uz jasnu informaciju kada ćete ga ponovno kontaktirati. Svoje komunikacijske sposobnosti ne morate samo vježbati na poslovnim eventima. Ostvarite komunikaciju s tetama u dućanu, kolegama s kojima inače manje komunicirate ili dok se vozite dizalom u poslovnoj ili privatnoj zgradi. Prilika je mnogo, samo se trebate usuditi iskoristiti ih.

Ovih par smjernica namijenjenih su početnicima jer važno je napraviti prvi korak.
A ukoliko se Vi ponosite svojim komunikacijskim vještinama na različitim okupljanjima, pišite nam na facebook ili putem maila. Rado ćemo podijeliti Vaša iskustva, možda upravo pomognete onima koji tek ulaze u zabavni svijet networkinga.

 

Designed by Pressfoto - Freepik.com

Prijavite se na newsletter

Voljeli bismo ostati u kontaktu s Vama putem elektroničke pošte kako bismo Vas informirali o događajima, uslugama, ekskluzivnim ponudama i popustima vezanim uz naše usluge. Pročitaj više!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »