4 novogodišnje odluke za mala poduzeća

4 novogodišnje odluke za mala poduzeća

Znate li koje bi vam novogodišnje odluke mogle pomoći napredovati u današnjem konkurentskom okruženju u 2016. godini?

Početkom godine, mnogo malih poduzetnika pravi popis odluka koje bi im pomogle pokrenuti uspješniji i profitabilniji posao tijekom cijele godine. Budući da znamo kako je prvi korak prema ostvarivanju naših ciljeva da ih prvo postavimo, nova godina nudi savršenu priliku da pregledate ciljeve svoje organizacije i kreirate nove.

Navodimo neke velike odluke koje tvrtkama mogu pomoći napredovati u današnjem konkurentskom okruženju.

1. Planirajte unaprijed

Prvi korak prema poboljšanju svog poslovanja u 2016. godini je kreiranje poslovnog plana. Znamo iz iskustva da poduzetnici imaju mnogo koristi od formalog, pismenoga plana. Ako ste ga već napravili, sada je vrijeme za napraviti brzi pregled i razmisliti o ažuriranju trenutnih poslovnih potreba i ciljeva. Izrada poslovnog plana može pomoći poduzetniku da bolje rasporedi svoje vrijeme i novac te postavi mjerljive ciljeve. On također može pomoći identificirati trenutne ili buduće prepreke, tako da možete bolje predvidjeti i izbjeći potencijalne rizike.

2. Upoznajte konkurenciju

Odvojite vrijeme za istraživanje i razumijevanje svoje konkurencije. Ne samo da će vam pomoći da bolje shvatite tržište i ključne konkurente, nego će vam to pomoći identificirati i mapirati potencijalne kupce ili partnere, a možda i usmjeriti svoje sljedeće reklamne kampanje. Analiziranje konkuretskog okuženja može biti dio procesa vašeg poslovnog plana.

3. Razmislite o svim opcijama plaćanja

Sada je također odlično vrijeme za procjenu svih opcija plaćanja koje nudite klijentima i utvrđivanje trebaju li te opcije biti ažurirane. Prihvaćanje napredne tehnologije kao što su kreditne i debitne kartice ugrađene s čipovima (EMV kartice) je važan korak kako bi se smanjio rizik od prijevare, ojačala sigurnost i prihvatilo više načina plaćanja. Odluka da prihvaćate najnovije opcije plaćanja, uključujući mobilna plaćanja, može pomoći u povećanju prodaje, a pritom svojim klijentima pružate veću praktičnost i više izbora plaćanja.

4. Upravljanje protokom novca

Čak i tvrtke sa zdravim rastom i snažnom prodajom riskiraju da u određenom mjesecu imaju veće troškove nego ih mogu pokriti. Srećom, izrada projekcije protoka novca može vam pomoći identificirati potencijalne novčane nedostatke u 2016. godini. Kako biste uvijek bili na pravom putu izrađene projekcije, trebate stvoriti valjani 12-mjesečni plan koji možete ažurirati na kraju svakog mjeseca. Potražite načine kako smanjiti troškove i povećati prihode. Je li vrijeme za kupovanje novog inventara? Ili je vrijeme da malo povisite vaše cijene ? Navika korištenja projekcije novčanog toka bi trebala osigurati dodatnu kontrolu nad protokom novca i jasniju sliku o financijskom stanju vaše tvrtke.

Poput mnogih novogodišnjih odluka, ovaj popis se može činiti pomalo zastrašujućim. No, trud koji ćete uložiti doista vrijedi - za vas i vaše poslovanje.

 

 

Puni članak pročitajte ovdje.

Prijavite se na newsletter

Voljeli bismo ostati u kontaktu s Vama putem elektroničke pošte kako bismo Vas informirali o događajima, uslugama, ekskluzivnim ponudama i popustima vezanim uz naše usluge. Pročitaj više!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »