Zadovoljni i sretni na radnom mjestu

Zašto na posao ne bismo odlazili nasmiješeni? Većina zaposlenih provede trećinu dana na poslu, pa kako postići zadovoljstvo onim što činimo i da nas stres zbog posla ne ometa u uživanju s dragim osobama nakon radnog vremena?
Zadovoljni i sretni na radnom mjestu

Zašto na posao ne bismo odlazili nasmiješeni? Većina zaposlenih provede trećinu dana na poslu, pa kako postići zadovoljstvo onim što činimo i da nas stres zbog posla ne ometa u uživanju s dragim osobama nakon radnog vremena?

U Hrvatskoj trenutno važi pravilo da trebaš biti sretan što uopće imaš posao i prihode, ali koliko si sretan s onim što radiš, to je druga stvar. S obzirom na to da na radnom mjestu provedemo više od trećine dana, šteta je da barem ne pokušamo biti sretni u okruženju u kojem radimo.

Možemo li raditi na sebi i na tome da budemo sretniji na poslu? Ako pretražimo internet, naići ćemo na mnoštvo raznolikih savjeta kako postići zadovoljstvo na radnom mjestu. Savjeti su jednostavni i vjerojatno dobro poznati svima, a opet ih nekako, uz svakodnevne stresne situacije, uspijemo potisnuti i zaboraviti.

Zato prije nego se pozabavimo temama efikasnosti ili stresa na radnom mjestu i ostalim zanimljivostima vezanim uz Vaše poslovanje, donosimo par ključnih savjeta kako postići sreću na radnom mjestu, a koji su se nama učinili najzanimljivijim.

1. SVAKI DAN UČINITE NEŠTO ŠTO VOLITE: Istražite Vaše vještine i interese, sigurno ćete na Vašem poslu pronaći nešto u čemu možete uživati svaki dan.

2. STEKNITE PRIJATELJE NA POSLU: Naklonost i uživanje u društvu kolega je jedan od pozitivnih znakova sretnog radnog iskustva. Kolege Vam mogu pružiti savjete, podršku, resurse i brigu koju ne smijete zaboraviti uzvratiti.

3. ODJENITE SE U SKLADU S USPJEHOM KOJEG ŽELITE OSTVARITI: Ako izgledate dobro, velika je vjerojatnost da ćete se i osjećati dobro. Ne samo da će Vas drugi tada tretirati s više poštovanja, nego ćete i Vi biti uzbuđeniji zbog toga što ste na poslu.

4. ZATRAŽITE POVRATNU INFORMACIJU: Zatražite povratnu informaciju o Vašem radu. Neovisno o tome je li povratna informacija negativna ili pozitivna, neka bude konstruktivna za Vas. Na taj način ćete saznati što trebate promijeniti i kako da Vam radni dan bude vedar i produktivan.

5. UČINITE VAŠE RADNO MJESTO MANJE DOSADNIM: Ukrasite radni prostor malom biljkom o kojoj ćete se brinuti, uljepšajte prostor bojama, stavite uokvirenu sliku Vaših najdražih. Osjećajte se na radnom mjestu ugodno.

6. NAPRAVITE PAUZU: Iskoristite Vašu pauzu i otiđite na ručak ili barem kavu. Nakon kratkog odmora bit ćete zadovoljniji i svakako produktivniji.

7. RADITE JEDNU STVAR ZA DRUGOM: Ako multitaskate, bit ćete čak 25% manje učinkoviti. Jeste li se ikad zatekli u situaciji da imate nekoliko otvorenih i započetih projekata na kojima radite pomalo, a u jednom trenutku ne znate što ćete sljedeće nastaviti raditi i spoznate da stojite u mjestu? Isplanirajte si radni dan i radite jednu stvar za drugom.

8. SLUŠAJTE GLAZBU: Nađite pjesmu ili vrstu glazbe koja će Vas motivirati i napuniti energijom. Slušajte ju dovoljno glasno da ne ometate kolege, a opet da budete potaknuti aktivno obavljati Vaše zadatke.

9. BUDITE OPTIMISTIČNI: Unatoč tome što netko kaže, optimizam se može naučiti. Optimizam znači da ćete se barem potruditi oko toga da zavolite svoj posao. Ponekad, kad je teško biti optimističan, odglumite ga. Čak i glumljenje optimizma pomaže u njegovom pravom razvijanju.

Mali podsjetnik i za poslodavce: dobro je poznato da sretan radnik vrijedi više. Omogućite Vašim zaposlenicima da se osjećaju ugodno na radnom mjestu, da se razvijaju, obrazuju, uče na vlastitom iskustvu i neka znaju da Vam se u svakom trenutku mogu obratiti.

Prijavite se na newsletter

Voljeli bismo ostati u kontaktu s Vama putem elektroničke pošte kako bismo Vas informirali o događajima, uslugama, ekskluzivnim ponudama i popustima vezanim uz naše usluge. Pročitaj više!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »